Parvovirus (hundepest) - Raglamyr Smådyrklinikk

Go to content
Artikler


Informasjon om parvovirus (hundepest)

Parvo er en svært smittsom og alvorlig virusinfeksjon i magetarmsystemet hos hund. Parvovirus inngår i kjernevaksinen til hunder og hundene bør revaksineres jevnlig. Heldigvis er det lav forekomst av parvovirusinfeksjon i Norge.
De fleste hundene utskiller mest virus 4-7 dager etter infeksjon, som også er tidsrommet de fleste utvikler symptomer. De kan fortsette å utskille virus i 15 dager etter infeksjon.

· Smitte: Smitte skjer når en hund kommer i kontakt med avføring fra en smittet hund. Parvovirus er et lite virus som er veldig motstandsdyktig. Det overlever lenge i miljøet og kan lett spres via sko, klær, hender og andre gjenstander som har hatt kontakt med en smittet hund for så å komme i kontakt med andre hunder.

· Symptomer: feber, nedsatt allmenn tilstand, diare (kan være blodig men ikke alltid), oppkast, dødsfall (spesielt i veldig unge valper).

· Diagnose: påvisning av virus i avføring. Prøven kan sendes til laboratorier eller testes med hurtigtest på klinikken.

· Karantene/isolasjon: hunder som har vært i kontakt med smittede hunder bør stå i hjemmekarantene i 14 dager. I denne perioden skal de ikke ha kontakt med andre hunder og kun gå korte turer eller luftes i hagen. Hunder som har påvist infeksjon må isoleres til de er symptomfrie og har en negativ SNAP-test.

· Behandling: de fleste hunder trenger intensiv behandling hos veterinær til de er stabile og symptomene under kontroll.

· Desinfeksjon: parvoviruset er veldig motstandsdyktig og krever effektiv rengjøring og desinfisering for å bli kvitt fra miljøet smittede hunder har vært i. Virkon og klor er effektive alternativer for desinfisering av flater som kan ha være i kontakt med smittede dyr. Overflaten må først rengjøres på vanlig vis slik at den ser ren ut, for så å desinfiseres med virkon eller klor.

· Vaksinasjon: Vaksine er den beste måten å forebygge smitte på. De fleste vaksinene som brukes til hund i Norge inneholder levende parvovirus og er veldig effektive. Det er anbefalt av valper vaksineres med en vaksine som inneholder parvovirus ved 8, 12 og 16 ukers alder. Den bør gjentas ved 1 års alder og etter det hvert tredje år. Vaksinene beskytter mot begge typer parvovirus (CPV-1 og CPV-2, inkludert CPV-2c). Valper som er under 16 uker og ikke har fått siste valpevaksine kan ikke regnes som fullvaksinerte og bør ikke være i kontakt med uvaksinerte hunder eller hunder som har symptomer på parvo. De kan sosialiseres med hunder og andre valper som er friske og vaksinerte.
Raglamyr Smådyrklinikk AS
Longhammarveien 15
5536 Haugesund

T:  91 99 85 49
Back to content